Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев
Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев / БГНЕС
Бившата му съпартийка Душана Здравкова ходатайствала за Георги Георгиев
След намеса на премиера Бойко Борисов се е стигнало да пращането на две линейки за лидера на БОЕЦ Георги Георгиев и жена му във Видин. Двамата болни от коронавирус бяха транспортирани от местната болница до София и хоспитализирани, съответно той - във ВМА, а тя - в Правителствена болница. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет за ситуацията с коронавируса..

Ангелов разкри обаче, че в случая с Георгиев, който е сред организаторите на протестите срещу правителството, лично Душана Здравкова е ходатайствала пред Бойко Борисов.

Здравкова бе един от основателите на ГЕРБ и неин евродепутат, след което си тръгна със скандал от гражданското сдружение и се дръпна от партията.

Също като Георгиев, преди три месеца Душана Здравкова беше в първите редици на протестите на жълтите павета срещу властта. Тогава тя обвиняваше Бойко Борисов, че се опитва да тупа топката, държи се недостойно и не подава оставка. Бившата съдийка призна по БНР: „Aз cъм вcякa вeчeр нa прoтecтитe".

Сега обаче тя се обадила на Борисов, за да търси връзки за хоспитализацията на съратника си от БОЕЦ.

Именно след разговора с нея министър-председателят разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да провери дали има проблем с лечението на Георгиев и жена му във видинската болница и дали има нужда от транспортирането на двамата в други лечебни заведения.

"Подходът към българските пациенти не е избирателен. На вас може да ви се струва странно, което се случва, но имаше много обаждания, включително и от лекари, вкл. и от колеги директори на лечебни заведения, които казаха, че има проблем във видинската болница, и конкретно тези двама пациенти не могат да обслужени", изрази учудване от въпроса за Георгиев здравният министър.

"Да, премиерът ни се обади, на него се е обадила Душана Здравкова, и премиерът каза да проверим каква е ситуация и направи всичко необходимо. Ние не пращаме линейки само за тези пациенти. Ние не търсим известност, не търсим медийна сензация. Единият пациент беше с ниска сатурация и проблеми с дишането, а другият е с трансплантиран бъбрек, за което има нужда от специализирани грижи. Не сме били водени от медийни желания за сензация", обясни още Костадин Ангелов.

Здравният министър не отговори на въпроса кои са останалите привилегировани български граждани, за които по подобен начин властта изпраща линейки и които след ходатайство са били настанявани в престижни болници в столицата.

В същото време хоспитализираният във ВМА лидер на БОЕЦ продължи от реанимацията да сипе заканителни постове във Фейсбук. Той се озова на лечение именно в болницата под ръководството на ген. Мутафчийски, след като преди месеци подаде иск в съда срещу него заради думите му, че българите яко ще мрат от коронавируса.

Реакцията на ВИП-пациента възмути много от хората на фона на умиращи в линейки и на столове пред входа на болниците.