Личните лекари се обявиха против пръстовия идентификатор
Личните лекари се обявиха против пръстовия идентификатор / sxc.hu

След като Лекарският съюз е отхвърлил идеята да влизаме в болници, аптеки и при джипито с пръстов идентификатор, то тази мярка не трябва да се въвежда. В това са категорични от Сдружението на общопрактикуващите лекари, откъдето излязоха със свое писмено становище, в което се обявяват срещу идеята на ресорния министър Петър Москов.

Шарков: Винаги има съпротива, когато се поиска сериозен контрол върху здравната система

Общопрактикуващите лекари смятат, че въвеждането на пръстова идентификация ще увеличи времето за чакане пред кабинетите на джипитата, а времето за първоначалното набиране на данните в идентификатора ще представлява допълнително утежняващ фактор. Оттам повдигат въпроса не се ли лишава българският пациент от правата си на избор и неприкосновеност, ако бъде задължен да положи пръста си върху устройството.

Според общопрактикуващите лекари не е ясно, когато бъдат въведени идентификаторите, какво ще се случва при срив в системата, както и при липса на електрозахранване или интернет.

Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд

В декларацията си от сдружението припомнят, че финансовият момент тук не е свързан единствено с разработката на софтуера, но и със закупуването на четци за болници и ДКЦ-та.

НЗОК избра оферта за системата за пръстова идентификация

След като се обръщат до здравното министерство с въпроса - как точно пръстовият идентификатор ще улесни достъпа до медицинска помощ, общопрактикуващите лекари настояват наредбата за достъп до медицинска помощ, в която идентификаторът е залегнал, да не бъде приемана, а да се преработи.