Летният грип ни изненада с месец по-рано
Летният грип ни изненада с месец по-рано / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Летният грип ни изненада с месец по-рано
54840
Летният грип ни изненада с месец по-рано
  • Летният грип ни изненада с месец по-рано

Очакваният летен грип в страната тази година идва с месец по-рано, съобщават от Здравното министерство. Вече са отчетени с между 25-30% повече болни, в сравнение със същия период от миналата година. Според специалистите най-засегнати от вируса са децата, тъй като от всички, приети в болници, по-голямата част са лица до 14-годишна възраст.

Обикновено България се сблъсква с летен грип в края на юли и средата на август, когато са най-високите температури за годината, обясни главният здравен инспектор в министерството д-р Ангел Кунчев. Тази година обаче отчетохме температурни рекорди още през юни, затова и грипът е подранил. Положителното обаче било, че за разлика от минали години, този път летният грип протичал много по-леко.

„Започва като типичен летен грип - с температура, главоболие; повръщането е чест признак. Има по-малко диарийни оплакания, макар че тези вируси често ги предизвикват. При много малка част - не повече от 1-2% от случаите, се налага болнично лечение”, обясни той.

Най-големият приятел на грипа, според лекарите се оказват не температурните рекорди, а температурните амплитуди. „Когато работим или сме вкъщи много често сме в климатизирани помещения. След това разликата с външните температури е огромна, понякога достига 15-18-20 градуса. Това е значителен стрес за организма и води до отслабване на защитните сили и до по-често развитие на заболявания, които при нормални условия, имунитетът ни защитава от тяхното развитие”, разясни д-р Кунчев.

До момента няма случай на тежки усложнения, допълни още Кунчев. При поява на симптоми като лека температура и главоболие, вирусът може да бъде преборен на крак. Когато обаче става въпрос за малки деца и има опасност от дехидратация, специалистите препоръчват да потърсим лекар.