Летището в Кабул - 4 пъти по-натоварено от софийското
Летището в Кабул - 4 пъти по-натоварено от софийското / netinfo

Обстановката в Афганистан е много напрегната и ескалира от ден на ден. Това заяви началникът на Военно въздушните сили на България генерал-майор Симеон Симеонов след директна видеовръзка с ръководството на българския контингент в Афганистан.

От началото на месец август 70 български военнослужещи контролират изцяло работата и отговарят за сигурността на международното летище в столицата на Афганистан. Чрез пряка видеовръзка от Кабул, командирът на българските военни полковник Марин Начев докладва, че обстановката в зоната на българската отговорност се характеризира с „висока нестабилност”:

„Тя е предизвикана от взривни устройства, които периодично се задействат в района на града”, подчерта Начев. Според командира на българската част в Афганистан, летището в Кабул е много натоварено и войниците ни са доста изморени, които обаче няма да попречи на контингента да завърши мисията:

„Обслужваме между 150 и 250 полета дневно. До края на август са преминали 11 897 пътници и сме обработили 4 366 тона товари”, каза Начев.

Мисията в Афганистан, която е първата самостоятелна мисия на българските военно въздушни сили в чужбина приключва на 1 декември. Статистиката показва, че независимо от напрегнатата обстановка в Афганистан, летището в Кабул е 4 пъти по-натоварено от летището в София.

Като цяло, военните се обединиха около оценката, че Българският контингент от ВВС, който ръководи въздушното движение на летището в Кабул, изпълнява успешно мисията си.