Лекарствата няма да поевтинеят след намаляването на надценките за аптеките
Лекарствата няма да поевтинеят след намаляването на надценките за аптеките / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарствата няма да поевтинеят след намаляването на надценките за аптеките
56007
Лекарствата няма да поевтинеят след намаляването на надценките за аптеките
  • Лекарствата няма да поевтинеят след намаляването на надценките за аптеките

Намаляването на надценките в търговията с лекарствени продукти няма да намали крайните цени на лекарствата, а някои от тях дори се очаква да поскъпнат с до 2%.

Мнението изразиха от Асоциацията на собствениците на аптеки по повод приетите промени от страна на Министерството на здравеопазването в Наредбата за ценообразуване и реимбурсиране, според които надценките за търговец на едро и дребно трябва се намалят с два процента. Фармацевтите определиха тези действия като популистки. По думите на председателя на асоциацията Николай Костов след като новото постановление влезе в сила, цените, на които аптеките купуват лекарствата, директно ще нараснат с 2%.

Намаляването на надценките за дистрибуторите директно ще рефлектира върху цените на аптеките, категоричен е Костов. „Не може никой да очаква лекарствата да поевтинеят, след като нарастват самите им цени. По-скоро в зависимост от цените на съответната аптека цените ще нараснат от 0 до 2%”, обясни той.

По думите на Костов най-много се очаква да увеличат цените на лекарствата си аптеките в малките градове, чиито обороти са символични. „Намаляването на надценките на дистрибуторите ще бъде съвсем реално, защото намаляването на нашата надценка е чисто теоретично. Мога да дам пример: ако на едно лекарство разрешената надценка е 20% по закон, ние намисляваме надценка 10%, т.е. много под разрешената. Намаляването от 20 на 18% на надценката по никакъв начин не въздейства на пазара, защото тя отново е теоретична”, уточни Костов.

С приетите промени, търговците на едро имат право на надценки между 6 и 10%, а аптеките - средно на 20 на сто. Предстои заседание на управителния съвет на асоциацията, на което фармацевтите да обсъдят мерките, които ще предприемат. От Националния фармацевтичен съюз обаче са категорични, че ще сезират европейските институции, допълни още Костов.