Лекарят не е придружил жената, починала в линейката от Своге до София
Лекарят не е придружил жената, починала в линейката от Своге до София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарят не е придружил жената, починала в линейката от Своге до София
53511
Лекарят не е придружил жената, починала в линейката от Своге до София
  • Лекарят не е придружил жената, починала в линейката от Своге до София

Дежурният лекар не е придружил жената, починала в линейката при транспортиране от
Своге до София. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, която коментира резултатите от назначената проверка. Според констатациите лекарят е подценил риска състоянието й рязко да се влоши.

54-годишната Иванка Петрова от Лакатник почина на 12 май в линейката на път от Своге до София. Според близките й тя е починала вследствие на неадекватно поведение от страна на лекаря.

Ето какво още коментира здравният министър по случая: „Състоянието на пациентката е налагало продължение на лечението в болнична обстановка, за което е предприето транспортиране за спешна хоспитализация в лечебното заведение. Санитарният автомобил, с който е предприет транспортът, не е бил окомплектован с медицинската апаратура, съгласно член 45, въпреки наличието на такава годна и работеща медицинска апаратура във филиала за спешна медицинска помощ. Проверката е установила също, че поради отсъствие на лекаря от придружаващ пациент при изпълнение на транспорта не е било възможно динамично наблюдение на пациентката и своевременно провеждане на необходимите лечебни специфични реанимационни действия. Комисията препоръчва на центъра за Спешна медицинска помощ София-област да предприеме дисциплинарно производство и да наложи дисциплинарно производство и да наложи дисциплинарно наказание по Кодекса на труда във връзка с неизпълнение на трудовите задължения в конкретния случай, както и да бъде изготвено и разпратено писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ с оглед на проверка на апаратурата в линейките и екипите, които работят, и уведомяване, че следва задължително да придружават пациент при транспортирането, както и аз лично ще поискам обяснение от директора на центъра за спешна медицинска помощ София-област".