Лекарите в София се връщат на работа, остават в готовност за нови протести
Лекарите в София се връщат на работа, остават в готовност за нови протести / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Личните лекари в София ще възстановят работата си в сряда, съобщи за Дарик председателят на районната съсловна организация д-р Делфина Нуниес. Софийските лекари ще продължат да подкрепят стъпаловидните протести на своите колеги и ще останат в готовност за включване в тях отново, ако дадените обещания не бъдат изпълнени.

Столичните джипита са се срещнали с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и той ги е уверил, че ведомството е превело на Националната здравноосигурителна каса парите за потребителски вноски на пенсионерите. По този повод от организацията ще изискат Българският лекарски съюз да сезира прокуратурата, която да провери защо парите не са изплатени от здравната каса.

Общопрактикуващите лекари от девет града няма да работят в сряда. Така те ще изразят недоволството си, че здравната каса им бави изработените пари с 3 до 4 месеца. Ефективни протестни действия ще има в Пловдив, Варна, Плевен, Добрич, Перник, Ловеч, Смолян, Видин, Търговище.

Зам.-финансовият министър Ана Михайлова съобщи, че обещаните 350 млн. лева за НЗОК може и да не бъдат гласувани на заседанието на Министерски съвет. По думите й, те могат да бъдат отпуснати, ако се намери откъде да бъдат взети.