Лекарите патолози - три пъти по-малко от критичния минимум
Лекарите патолози - три пъти по-малко от критичния минимум / Thinkstock/Getty Images

Лекарите патолози са три пъти по-малко от критичния минимум, а липсата им ще блокира лечението на онкологични заболявания, съобщава bTV. Проблемът може да се окаже наистина много сериозен, защото ако няма патолози, често ще ставаме свидетели празни операционни, когато става въпрос за хирургични намеси на онкоболни.

Хирурзите казват, че патологът е техните очи. Казано с прости думи, патоанатомът е този, който дава зелена светлина и позволение на хирурга да започне да отстранява злокачествените образувания, след като е поставил категоричната си диагноза.

В момента у нас работят около 90 патолога. Сред тях и доста пенсионери. Младите лекари, желаещи да специализират патология, са малко.

А след като вземат специалност, единици остават в България. У нас един патолог получава 800 лева на месец. В Германия - 3000 евро.

 

Патологът е с основна роля в поставянето на диагноза и лечението на всяко туморно заболяване, категоричен е Петър Грибнев - хирург, оперирал десетки онкоболни пациенти. Освен за болните изчезването на патоанатомите ще е пагубно и за лечебните заведения.

И ако в столицата недостигът на патоанатоми не се усеща, то кризата за тях в Русе, например, вече е факт.

Междувременно обемът на диагностичната работа непрекъснато нараства. Не само заради ръста на болните, но и заради по-строгите международните стандарти. В същото време на повечето места у нас патолозите работят и с техника на повече от 20 години.