Лекарите от Гоце Делчев и Нови пазар излизат на протест
Лекарите от Гоце Делчев и Нови пазар излизат на протест / cнимкa: sxc.hu
Лекарите от Гоце Делчев и Нови пазар излизат на протест
25608
Лекарите от Гоце Делчев и Нови пазар излизат на протест
  • Лекарите от Гоце Делчев и Нови пазар излизат на протест

Ръководството на общинската болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев организира мирен протест днес. Лекари, медицински сестри и граждани ще преградят с жива верига кръговото кръстовище в града към 12.00 ч. днес.

Протестът на медицинските работници е заради намаленото финансиране на здравното заведение за 2010 г., което е с 60% по-малко в сравнение с досегашния бюджет. „Има реална опасност след преструктурирането на болницата, да бъде закрито вътрешното отделение", каза за Дарик директорът д-р Мария Радойкова.

По същото време на протест за запазване на местната болница ще излязат и лекарите от Нови Пазар. Те ще се съберат пред сградата на общината в града. Протестът им е организиран от ръководството на лечебното заведение също заради намалената субсидия от НЗОК. Това поставя болницата пред невъзможност да съществува, въпреки, че има специалисти и апаратура, за да работи по 70 клинични пътеки.

Реалните протестни действия ще започнат час по-рано, когато на работните си места в болницата лекарите и служителите ще сложат протестни ленти на ръцете си. Сформиран е и общински кризисен щаб, който ще контактува с други общини, където болниците са пред закриване, каза за Дарик директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

Още за обстановката в Гоце Делчев чуйте в звуковия файл