Лекарите обявиха стачна готовност
Лекарите обявиха стачна готовност / netinfo

Ще има национална медицинска стачка, ако правителството не предприеме спешни мерки за решаване на проблемите в здравеопазването. Това стана ясно на заседание на Национален съвет на съсловните организации в здравния бранш в Пловдив. Решението за обявяване на стачна готовност беше взето единодушно без нито един глас против от представителите на Българския лекарски съюз, Съюза на фармацевтите, Сдружението на специалистите по здравна дейност и Асоциацията за защита правата на пациентите, съобщи председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов.

Според участниците най-сериозният проблем в системата е недофинансирането на здравеопазването. Това от своя страна води до ниско качество на здравните услуги, от което потърпевши са пациентите. От фармацевтичният сектор пък искат утвърждаване на етичния модел в бранша, а от асоциацията настояват да се приеме закон за правата на пациентите.

Преди да започнат протестите, се предвижда над 6000 медици от всички съсловия да се съберат на национална среща в НДК. На нея ще бъдат поканени премиерът Сергей Станишев, здравният министър Евгений Желев, представители на държавните институции и политическите сили. Всички те ще бъдат предварително уведомени за исканията на работещите в здравеопазването.

Ако и форумът в столицата не даде положителен резултат, пристъпваме към протести, а след това към ефективна стачка, предупреди д-р Андрей Кехайов. Той и колегите му бяха категорични, че могат да организират и проведат стачните действия и без помощта на синдикатите, чието държание по отношение на здравеопазването в последно време било пълна демагогия.

Други новини от Пловдив