Лекарите нямат право да отказват прием, категорична е Атанасова
Лекарите нямат право да отказват прием, категорична е Атанасова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарите нямат право да отказват прием, категорична е Атанасова
59467
Лекарите нямат право да отказват прием, категорична е Атанасова
  • Лекарите нямат право да отказват прием, категорична е Атанасова

Повече няма да бъде допуснато пациент да почине в линейка, поради отказан му прием от страна на лечебно заведение. Това обяви пред Дарик здравният министър Десислава Атанасова по повод случая преди седмица, при който 69-годишен мъж почина в резултат на инсулт, тъй като от Националната кардиологична болница му отказаха помощ.

Седмица след нелепия инцидент Атанасова увери, че е провела разговор с директорите на всички университетски болници. „На специална среща съм говорила по повод на това как реагират на това, когато линейка спре с пациент пред вратата на лечебното заведение и кой изобщо си позволява да върне пациент”, посочи тя.

Здравният министър уточни, че вече има наложени санкции по случая. Още преди дни тя посочи, че лекарите нямат никакво право да отказват прием в лечебно заведение. По думите й дори само Хипократовата клетва, която медиците са положили, ги задължава да оказват помощ на всеки нуждаещ се.

„По всяко време на денонощието следва да се оказва медицинска помощ на всички нуждаещи се пациенти без значение от кой квартал са транспортирани, с каква диагноза са потърсили медицинска помощ, дали са здравноосигурени или не”, категорична беше Атанасова.

Инцидентът преди седмица не е първи по рода си. Министърът припомни случай в края на октомври, при който жена в инфарктно състояние почина пред столичната болница „Св. Анна”, докато чакаше да я приемат.