Лекари заведоха дело срещу Столичния общински съвет
Лекари заведоха дело срещу Столичния общински съвет / Снимка: Sofia Photo Agency
Около 400 общопрактикуващи лекари атакуват в съда решението на СОС за увеличение на наемните цени на кабинета, които ползват. Повече от две трети от джипитата в София се отказали да подпишат предлаганите им от Столичния медицински холдинг цени - 600 пъти.

Общо практикуващите лекари бяха категорични, че предлаганите им цени за наем на кабинетите са непосилно високи. Даваме си сметка, че сегашните 8 стотинки на квадратен метър са изключително ниски, но увеличението им на 4.80 е извиване на ръце, твърдят те.

Общо практикуващите лекари настояват за приемлива наемна цена, която да се договори със Столичния медицински холдинг. Преговорите обаче се провалят, вместо това на лекарите се предлагат ултимативно новите договори под заплаха да бъдат изгонени от кабинетите им.

Няма договорена и методика за формиране на сметките за режийни разходи на кабинетите – вода, ток и парно. Лекарите настояват още до решаването на спора съдебно да бъдат подписани анекси към сегашните договори, за да могат да изпълняват ангажиментите си към Здравоосигурителната каса и към пациентите си.

Следващата среща с холдинга е насрочена за следващия вторник, но лекарите се опасяват, че и тя ще се провали.