Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти
Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти / sxc.hu
Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти
84632
Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти
Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти
  • Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти
  • Лекари: Ще се стигне до дълги листи с чакащи за лечение пациенти

Частните болници в България призоваха национален рамков договор тази година да не се подписва. Причината е, че в него се съдържат неприемливи за болниците и за пациентите условия като въвеждане на листи на чакащи за лечение пациенти, както и на пръстови идентификатори, с които предстои да се влиза в лечебните заведения.

От Сдружението на частните болници потвърждават и опасенията, които преди дни изразиха от гилдията на специалистите по заболявания на ушите, носа и гърлото.

5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година

Според новия рамков договор парите за лечението на тези болести са орязани с цели 70%, твърдят от сдружението. Междувременно стана ясно също така, че частните болници, заедно с общинските лечебни заведения, с общопрактикуващите лекари и с Центъра за защита на правата в здравеопазването, дават на съд медицинските стандарти, които бяха въведени в родното здравеопазване през 2010 г.

Новият рамков договор е вид изнудване на болниците, твърдят от сдружението. Като проблемни критерии в него оттам посочват, че ако болница случайно е изхарчила по-малко от предварително планирания си бюджет, тя няма да може се възползва от спестените средства през следващия месец.

Национален рамков договор вероятно няма има

Договорът въвежда за първи път понятието седмичен лимит, като Здравната каса се задължава да следи парите на болниците ежеседмично. При достигане на месечните лимити се въвеждат листи на чакащи пациенти, а входът в болници вече ще става посредством пръстов идентификатор. Всичко това е неблагоприятно и неприемливо, коментира пред Дарик председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев:

"Новият рамков договор не трябва да се подписва, тъй като не стъпва на приети нормативни документи. Още повече, че една част от тях не са обнародвани, а други са в съда. От друга страна, новият рамков договор залага изисквания към лекарите, които много биха затруднили достъпа на пациенти, биха довели до дълги листи на чакащите, биха ограничили възможността за лечение чрез лимити, които - за разлика от това, което беше досега - годишни и месечни, сега се въвеждат и седмични. Едно много тежко административно регулиране на болниците, от което ще страдат най-вече пациентите".

Новият договор въвежда и телефонните анкети, които трябва Здравната каса да извършва по телефона с пациенти, преминали през болница. При неудовлетвореност от страна на пациента болницата ще се глобява, което от сдружението виждат като поле за злоупотреби.