/ Дарик
Лекарите специалисти да не зависят чрез направления от общопрактикуващите лекари, а пациентите им да имат свободен достъп до тях. Медицинските сестри сами да се договарят със Здравната каса, а не да бъдат назначавани от общопрактикуващите лекари. Да бъдат въведени реални санкции за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи. Това са част от исканията, отчетени по време на онлайн дискусия, обединила над 2500 лекари, фармацевти и други медицински специалисти в България.
 
Желанието на всеки трети от тях е било за достойно заплащане на лекарския труд.
 
"Очертаха се 11 основни проблема, които очакват да бъдат решени от колегите в доболничната помощ. Въвеждана на електронна здравна карта с индивидуален годишен лимит за прегледи; консултации, изследвания; зависим от възраст, фамилна обремененост, начин на живот, професионални рискови фактори, годишен профилактичен преглед - това е пътят към отпадането на лимитите, което е и вторият основен проблем в извънболничната помощ", каза председателят на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ д-р Георги Ставракев.

"Както за джипитата, така и за специалистите, медицината отдавна изчезна от кабинетите в ДКЦ-тата. Остойностяване и реално заплащане на лекарския труд, увеличаване делът на публичното финансиране до достигане на поне 6% от брутния вътрешен продукт. Към момента говорим поне за 6 млрд. лева налични публичен финансов ресурс, т.е. още сме минус 1,5 млрд.", посочи още той.