Лекари от частните болници излязоха на протести
Лекари от частните болници излязоха на протести / DarikNews.bg, архив
Лекари от частните болници излязоха на протести
85756
Лекари от частните болници излязоха на протести
Лекари от частните болници излязоха на протести
  • Лекари от частните болници излязоха на протести
  • Лекари от частните болници излязоха на протести

От днес отделни болници в страната започнаха ефективни протестни действия срещу политиките на здравния министър Петър Москов. Всеки ден персоналът в различни лечебни заведения ще излиза пред тях между 12.00 и 13.00 ч., за да изрази недоволството си от промените, налагани в здравеопазването.

Протестите са инициирани от Сдружението на частните болници, а едно от основните притеснения на лекарите е свързано с новите правила, по които здравната каса работи с болниците от началото на месеца.

Общопрактикуващите лекари спират протеста

Пред Дарик лекари коментираха, че към момента не са наясно нито как да работят, нито как да се отчитат, нито колко ще им се заплаща от страна на касата.

Да вземат участие в протестните действия са призовани абсолютно всички частни болници в страната, информира Дарик д-р Николай Болтаджиев, председател на сдружението и директор на столичната болница "Св. Богородица".

"Днес е първият ден от недоволството ни, решението, за което бе взето в събота. Протестите ще се изразяват в прекъсване на работа от 12.00 до 13.00 ч. всеки ден до националния протест, който ще е на шести април от 15.00 ч. пред Министерския съвет в столицата. Пуснахме съобщение до абсолютно всички частни болници в България, не само до членовете на нашето сдружение. Тук нещата стоят така, че това касае всичките болници въобще", добави още д-р Болтаджиев.

Джипитата: Москов показа ясно желание на конструктивен диалог

Основният повод за недоволство на лекарите е, че те не знаят как болниците, в които практикуват, ще продължат да работят при новите правила, наложени от министър Москов, които са в сила от началото на април, коментира по време на протеста д-р Румен Динев от екипа на лечебното заведение.

"Съобщиха, че до 18 април не се приемат никакви отчети от болниците. Отчитането ще бъде едва на 18 април. Това показва пълния крах на всичко, което се нарича реформа. Това не само, че не е реформа, ами никой не знае, нито касата, нито организациите, подвластни на Москов и Борисов, как ще се отчита, как ще се заплаща и какво ще става до 18 април. В момента хаосът е пълен. Създава се нова програма. Тази програма ще бъде обсъждана и съшивана неизвестно докога и как ще бъде съшита - никой не знае. Т.е. ние в момента не знаем не само как да работим, а и как да се отчитаме. А за заплащането да не говорим. Заплащането ще бъде в един друг свят, по-добър от този", коментира д-р Динев.