Лекар съди БЛС, нямало прозрачност във финансовата политика на организацията
Лекар съди БЛС, нямало прозрачност във финансовата политика на организацията / Sofia Photo Agency, архив
Лекар съди БЛС, нямало прозрачност във финансовата политика на организацията
63154
Лекар съди БЛС, нямало прозрачност във финансовата политика на организацията
  • Лекар съди БЛС, нямало прозрачност във финансовата политика на организацията

Специалист заведе дело срещу Българския лекарски съюз заради липса на прозрачност във финансовата политика на съсловната организация. Пред Дарик лабораторният лекар д-р Георги Тодоров обясни, че поискал да му бъде предоставена информация колко и какви са били възнагражденията на екипа, участвал в изготвянето на Националния рамков договор (НРД) за 2013 година, който не бе подписан. Според експерта обаче прозрачността не е приоритет на Съюза. Тя се появявала веднъж на три години във финансовите отчети на организацията, а членски внос се плащал всеки месец и общите приходи от него надхвърляли 1 млн. лева годишно.

В началото на март д-р Тодоров изпраща заявление за достъп до информация до съсловната организация.

„Искам да ми се каже от управата на Съюза какви са били възнагражденията - хонорари и всякакви други законово получени средства, от тези лица, които са участвали в преговорите по НРД за 2013 година и заплатата на PR-a на Лекарския съюз. Имам основание да се съмнявам за тези размери и начина, по който се определят, по простата причина, че БЛС беше вече глобен от Комисията за защита на конкуренцията с 800 000 лева, което означава, че това са 800 000 лева на година, които има приходи Съюзът", заяви д-р Тодоров.

В рамките на законоустановения 14-дневен срок специалистът не получава поисканата от него информация. БЛС не желае да отговори и мълчи, пояснява Тодоров: „В разговора ми с д-р Райчинов той ми каза: „Уважаеми д-р Тодоров, сега ли смятате, че като ходим да подписваме споразумения с политическите партии, точно сега е най-важният въпрос да ви отговоря". Едното няма нищо общо с другото".

Експертът е убеден, че след като съсловната организация има власт върху упражняваната от него професия на лекар, тя трябва да даде конкретни отговори на всеки един свой член, както и да не допуска съдебни дела от такъв род.