/ ThinkStock/Getty Images
Лекар: Роботът „Да Винчи” носи огромна сигурност на пациента
97627
Лекар: Роботът „Да Винчи” носи огромна сигурност на пациента
  • Лекар: Роботът „Да Винчи” носи огромна сигурност на пациента
Роботът "Да Винчи", с който се извършват операции в урологията, гинекологията и кардиологията, носи най-вече сигурност за пациента. Ако хирургът, който използва апарата, се разсее за момент, роботът ще спре да оперира, като по този начин се елиминира опасността от човешки грешки. Това разказа пред Дарик един от най-добрите уролози у нас д-р Калоян Давидов, който е медицински директор на столичната болница "Аджибадем Сити Клиник Токуда".
 
Лекар: НЗОК да финансира роботизираната хирургия само за онкоболни

Към момента в България има три робота "Да Винчи," но по клинична пътека се покриват единствено операции с апарата на онкоболни жени с гинекологични проблеми.
 
"Роботът "Да Винчи" се казва така, защото движенията на манипулаторите много приличат на движение на робот. А иначе робот по смисъла на роботиката не е. Тази машина не изпълнява нищо сама по зададени предварително алгоритми. Тя е инструмент, който извършва движения изключително и само под командата на хирурга, което всъщност е огромната сигурност на този инструмент. Ако хирургът си вдигне главата от конзолата и не гледа, автоматично манипулаторите замръзват и не могат да бъдат преместени по никакъв начин", каза Давидов. Тази хирургична платформа носи огромна сигурност за пациента, категоричен е той.
 
Миналия месец: Спасиха живота на пациент с робот-асистирана операция

"Някой ден хирурзите ще бъдат, предполагам, заместени от смартфоните поне в лечението на онкологичните заболявания", каза д-р Давидов.