/ БГНЕС
В първия по-топъл ден в необичайно студената пролет, магнолиите в София решиха да зарадват софиянци с прекрасните си цветове. Легендите гласят, че първите му видове са датирани още преди милиони години, от времето дори преди появата на пчелите.

Красивото дърво принадлежи към семейство Магнолиеви, а семейството е наречено така в чест на ботаника Пиер Магнол (1638 – 1715), който първи класифицира уханните растения. Има около 225 вида дървета и храсти, разделени в 7 рода. Разпространени са в източната част на Северна Америка, Антилските острови, тропическите области на Южна Америка, южна и източна Индия, югоизточна Азия.

БГНЕС

Много източни легенди разказват за произхода на магнолията.

Според една от тях младо бедно момиче на име Кейко изкарвало прехраната си с изкусна изработка на хартиени цветя. Докато работела, един ден в стаята й влетял папагал и й обещал да я направи богата, ако го храни, пои и обича. Тя приела. Птицата направила така, че с помощта на капка от своята кръв, Кейко вдъхвала живот на цветята си и те оживявали в разкошен жив цвят, на който никой не можел да устои. Условието на папагала било девойката да не прекрачва границата и никога да не вдъхва живот на толкова цветя, че да изхаби последната си капка кръв. Богатствата потекли. Птицата и момичето живеели спокойно и щастливо. Един ден, обаче, красив момък дотолкова запленил красивото момиче, че тя дори приела да стане негова жена. За жалост, освен красив, той бил и много алчен. Карал съпругата си да използва все повече и повече своята дарба. Един ден, минала границата, поставена й от папагала. С последната капка кръв, тя си отишла и се родила магнолията.

БГНЕС

Втора популярна легенда разказва за разбойници, които атакували мирното население в древен Китай. Избили много хора. Унищожавали реколтата и крадели добитъка. Един ден измислили ново зверство – събрали стоте най-красиви девойки от един град. Завели ги на площада и ги вързали. Започнали безкрайни веселби, а всяка сутрин, убивали по едно момиче. Когато последната девойка издъхвала обаче, тя се помолила на земята, попила кръвта на другарките и близките й – да не позволява да изчезнат завинаги. Пияните разбойници се събудили след поредния тежък запой. На площада вместо тела, имало красиво дърво, със сто розови пъпки, готови да се отворят и да попият първите слънчеви лъчи. Озверелите разбойници насекли дървото на малки парчета. От всяко парче, докоснало земята обаче, пораснали нови дървета. Всяко – със сто розови пъпки. Така се родила магнолията.

БГНЕС

Иначе, извън легендите, преди много години източните народи използвали различните магнолии с лечебна цел. Растението се използва в парфюмерията и козметиката.

Днес магнолията е част от все повече градини и у нас, защото придава красота, ухание, аристократизъм на двора.
БГНЕС