Лечението за белодробно болните в Пловдив ще бъде гарантирано, обеща д-р Ненков
Лечението за белодробно болните в Пловдив ще бъде гарантирано, обеща д-р Ненков / снимка: БГНЕС, архив

Здравното министерство не разполага с необходимите инструменти за въздействие над Общинския съвет срещу решението за затварянето на белодробната болница в Пловдив, чийто собственик е общината. Към момента това лечебно заведение е с натрупани дългове над 4 милиона лева. Това каза заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков на среща по повод протестите срещу решението на Пловдивския общински съвет за закриването на болницата.

Д-р Ненков увери, че в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив е създадена необходимата организация нито един пациент да не остане без необходимата му медицинска грижа след закриване на фалиралата Белодробна болница.

За създаването на всички необходими условия за лечението на белодробно болните министерството вече е осигурило около 700 000 лева и предстои да бъдат отпуснати допълнително 300 000 лева за дооборудване, предава БГНЕС.

В болница "Св. Георги" е осигурен самостоятелен вход за прием на болните, както и специална климатизираща апаратура с най-модерни филтри в съответствие с изискванията за туберкулозно болните. Досега в Белодробната болница такава модерна апаратура не е имало. Очаква се новата структура да заработи през месец май като капацитета й позволява безпроблемно да поеме всички нуждаещи се от региона, съобщават от МЗ.

"Благодарение на МЗ в Пловдив ще има структура с такова ниво на компетентност и с такива условия, каквито няма другаде в страната", каза директорът на "Св. Георги" проф. Джамбазов. Той обясни, че с разкриването на новата дейност в Университетската болница ще е необходимо да бъде нает допълнителен медицински персонал от работещите досега в Белодробната болница "Д. П. Кудоглу".