КЗЛД ще провери МВР и българското бюро на Европол в Хага
КЗЛД ще провери МВР и българското бюро на Европол в Хага / снимка: Sofia Photo Agency
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще провери всички информационни масиви на МВР за това какви данни за гражданите се събират там и за какво се използват. Ще се извърши такава проверка и на базата данни на Българското бюро на „Европол” в Хага заради предстоящото включване на страната ни в Шенгенското пространство. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни. Комисията отчете дейността си за четирите месеца на 2008 година.

Проверки на полицейските регистри са правени и преди по жалби на граждани. Преди 10 дни комисията на работна среща с директора на служба КИАД на МВР е набелязала програма, по която ще се проверят всички полицейски регистри. Комисията се е срещнала с председателя на Народното събрание за пропускателния режим в парламента, при който личните карти на журналисти и посетители се задържат, докато лицето е в сградата. От комисията направиха уговорка, че хората доброволно ги предоставят, но признаха, че по закон Националната служба за охрана няма право да изисква и задържа лични документи на гражданите.

35 жалби срещу администратори на лични данни за нарушаване на правата на граждани са подадени в комисията от 1 януари досега. Най-много, 24 от тях са срещу незаконосъобразно обработване на лични данни от администратор, включително предоставянето им на трети лица и търговски фирми без съгласие на лицата, чиито данни се обработват. Нараства броят на жалбите от граждани, открили, че имат сключени трудови договори със фирми без тяхно знание и съгласие. Комисията все още не може да установи каква е изгодата на работодателите и се налага комплексна проверка за това откъде са взети данните на хората и каква е изгодата на фирмите от това.

Комисията ще открие в най-скоро време кол-център за приемане на телефонните обаждания, факсове и електронна поща на гражданите и звено за обучение на всички нива – от министри и главни секретари, директори на големи фирми, до обикновени хора. Комисията е изразила становища относно законосъобразното обработване на ЕГН, обработването на лични данни за статистически цели, предпоставките за законосъобразно обработване на личните данни на клиентите на търговските дружества, предоставящи обществени услуги, относно ксерокопирането на личните карти на клиентите на банките.

Изразявани са становища по повод на запитвания за дейността на службите ГРАО във връзка с молби на трети лица за предоставяне на данни от регистрите ЕСГРАОН. Става дума за предоставяне на лични данни от администратора на трети лица, различни от

физическите лица, чиито данни се обработват от администратора. Разгледани и анализирани са 45 сигнала за нарушения на законодателството в областта на защитата на личните данни. От началото на годината до 30 април са извършени 128 проверки на администратори на лични данни. Най-голям е броят на проверките в здравеопазването – 90, тъй като са свързани с многобройните изменения в законодателството по отношение на сектор "Здравеопазване" и приетите задължителни Медицински стандарти за осъществяване на тази дейност, в съдебна власт – седем, във финансовия сектор – шест. В регистъра на КЗЛД от началото на годината са вписани 702 администратори на лични данни.