КЗД събрала над 6000 лева от глоби
КЗД събрала над 6000 лева от глоби / DarikNews
Глоби за 20 250 лева е наложила през миналата година Комисията за защита от дискриминация, съобщи на семинар във Велинград главният й юристконсулт Светослав Илиев. От тях са събрани 6450 лева.

Общо за 2008 година комисията е наложила 43 глоби. По четири случая са дадени покани за изпълнение, не са внесени сумите и предстои да се изпратят на Агенцията за държавни вземания. 16 от глобите подлежат на събиране, 27 се обжалват.

Фирма „Проксимус Инженеринг", която беше обвинена в сексуален тормоз спрямо една от служителките си, давайки й служебен телефон, публикуван в интернет като обява за секс услуги, обжалва санкцията, наложена й от комисията в максимален размер 2500 лева.

За миналата година Комисията за защита от дискриминацията е направила 71 предписания. Най-много от жалбите на институциите са тези към Министерството на образованието.

Кметът на столичния район "Овча купел" Пламен Йорданов пък обжалвал наложената му глоба в размер на 1000 лева за дискриминационно изказване в ефира на Дарик радио преди повече от година по повод евентуално настаняване на роми в квартала.

Само за първия месец на годината в Комисията за защита от дискриминация са постъпили 49 жалби, съобщи председателят й Кемал Еюп при закриването на семинара за многообразието и недискриминацията в медиите. От началото на съществуването на комисията досега са разгледани 1740 жалби, като само през миналата година те са над 700.

Най-много от постъпилите жалби през 2008 година, 37%, са по признак лично положение, обясни Кемал Еюп. Колегата му от комисията Есен Фикри даде по-конкретен пример: Срещу Общинския съвет за синята зона по бул. „Христо Смирненски”, тъй като колите там са паркирани надлъжно, един от нашите жалбоподатели ползвал лек автомобил с туристическо ремарке и нямал възможност да паркира косо колата си, беше счел, че това е дискриминация спрямо него по лично положение. Разгледахме жалба, но не счетохме, че попада в признака.

21% от жалбите за миналата година са по признак увреждане, а 17% по етнически признак.