Късо съединение причини пожар на трансформатор в „Кремиковци”
Късо съединение причини пожар на трансформатор в „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Трансформатор, пълен с машинно масло, се запали и около 13 часа и предизвика пожар на територията на комбинат „Кремиковци”. В района се изви гъст черен дим, за който в ранния следобед сигнализираха слушатели на Дарик, мислейки, че има нов инцидент в Челопене. Причината за пожара е късо съединение в трансформатор на главната подстанция на комбината, обясниха огнеборците. Десетина пожарни участваха в гасенето. Пострадали няма.

По думите на началник Отдел „Връзки с обществеността” към „Кремиковци” Мария Тодорова работата в комбината ще продължи нормално: „Главният енергетик потвърди, че няма жертви, няма пострадали, работата в комбината продължава. Най-вероятно става дума за късо съединение в главната подстанция на „Кремиковци”.

Според началника на столичната пожарна Иван Илиев, който ръководеше на място гасенето на пожара, в трансформатора е имало между 150 и 160 тона масло: „Щетите не мога да ви кажа какви са. Един трансформатор, който е от 120 на 110 киловолта, по сведения на енергетиците, е с около 150-160 тона масло. Гасихме го може би два часа. Много голямо димоотделяне имаше, маслото много пуши и трябва много вода и много пяна. Това е техническо съоръжение. Виждате какви високи температури са, най-вероятно е някаква техническа неизправност. Най-хубавото е, че няма пострадали, няма обгазени. Щетите са изцяло за електроразпределителната уредба и трансформатора”.