Къщите на Дебелянов и Каравелов пострадали от урагана в Копривщица
Къщите на Дебелянов и Каравелов пострадали от урагана в Копривщица / снимка: БГНЕС, архив
Къщите на Дебелянов и Каравелов пострадали от урагана в Копривщица
62840
Къщите на Дебелянов и Каравелов пострадали от урагана в Копривщица
  • Къщите на Дебелянов и Каравелов пострадали от урагана в Копривщица

Частично са пострадали къщите музеи на Димчо Дебелянов и Любен Каравелов в Копривщица от ураганния вятър от събота. Пред Дарик кметът на града Иван Кесяков разказа, че огромни борове са паднали върху двете къщи.

"Добрата новина е, че няма жертви. Има малко разрушения по домовете и къщите. От бурята са пострадали къщата музей на Любен Каравелов и тази на Димчо Дебелянов. Огромни борове паднаха върху домовете им. На къщата на Дебелянов входът целият е разрушен, а на дома на Любен Каравелов частично е разрушен покривът", уточни кметът.

Достъпът до Копривщица беше затруднен от паднали дървета след бурята в събота, все още не са разчистени напълно пътищата, но са премахнати клоните, така че да може да се преминава. Окончателните изчисления на щетите от бурята ще са готови в рамките на месец, каза още Кесяков.

Според него средствата, необходими за цялостното възстановяване, ще са около половин милион лева: „След бурята в събота пътищата са разчистени, за да могат да минават колите, но има още много работа. Трябва да се изнесе дървеният материал. Помощ ни предлагат от много инстанции, но работата е една. Трябва да се изчисти градът, да се оценят щетите и да кандидатстваме за възстановяване на средствата в съответните институции - Комисията за бедствия и аварии, Министерството на културата за двете къщи, които са паметници на културата".

Конкурс за избор на скулптор, който да извае статуя на Димчо Дебелянов от ствола на прекършения от бурята смърч, беше обявен от уредника на къщата музей. Пред Дарик Дойчо Иванов обясни, че така ще бъде спасено дървото да се отреже до корен. Смърчът се намира в двора на къщата музей и от здравия ствол ще бъде издигната статуя в цял ръст на Дебелянов.