Кърлев: Софийската топлофикация задействала схема за завишаване на сметките
Кърлев: Софийската топлофикация задействала схема за завишаване на сметките / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Кърлев: Софийската топлофикация задействала схема за завишаване на сметките
18958
Кърлев: Софийската топлофикация задействала схема за завишаване на сметките
  • Кърлев: Софийската топлофикация задействала схема за завишаване на сметките

Софийската топлофикация е задействала схема, с която да завишава сметките на потребителите и да присвоява крупни суми. Това каза председателят на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев. По думите му, федерацията разполага със солидни доказателства, относно ненужни ремонти, които дружеството извършва, закупувайки компоненти на особено високи цени и присвоявайки печалба, което се начислява в сметките на потребителите. Кърлев за пореден път призова потребителите да не заплащат сметките си за парно.

 

Кърлев обясни, че подозренията в нова схема за завишаване на сметките за топлоенергия се базират на конкретен казус, постъпил във Федерацията. „Огромен ремонт на един ТЕЦ-овете в София. Предоставиха ни снимков материал да се види, че това, което се подменя е едно и също. Само че там стои една цифра над 100 млн. лв.”, каза Кърлев. Той допълни, че по случая ще бъде направена обстойна проверка, а Федерацията ще се обърне и към съдебните органи.

 

Запитан дали самият той има задължения към дружеството, Кърлев отговори: „С това се спекулира, аз нямам задължения, въпреки че „Топлофикация” си позволява да пуска подобни информации, нямам взаимоотношения с „Топлофикация”. Спокойно мога да кажа: Недейте да плащате, сметките са сбъркани.”

 

Над 70 % от българите нямат банкови сметки и не са запознати с видовете депозити. Това каза още Павел Кърлев, цитирайки данни от изследване на Федерацията на потребителите. Близо половината анкетирани пък са заявили, че не се интересуват от сферата на финансите.