Недостигът на лекарства стигна и до болниците. Лекари се оплакват, че не получават заявеното количество медикаменти. Успоредно с това от рафтовете в аптеките изчезват все повече лекарства. Много бременни жени също се оказаха без важни кръвосъсирващи препарати. Проблемите в болниците се задълбочават, тъй като освен недостиг на кадри, все повече стават и сигналите за липсващи лекарства.

Проверка на NOVA показа още, че в аптеките масово се връщат хора, които са дошли без рецепта, или искат лекарство, което е свършило. Според лекари много хора се и презапасяват. Имало и такива, които сами си предписват лечение за COVID-19, без да са заразени.

Последният сигнал за липсващи лекарства идва от болницата в Айтос. От 2 седмици насам там има постоянен недостиг на важни за лечението на болни с коронавирус медикаменти.

„В последно време при заявка да речем 50 флакона, получаваме 10”, обясни д-р Паруш Парушев, директор на МБАЛ- Айтос.

В отговор здравният министър обяви, че проблем с лекарствата на национално ниво няма. А причината част от медикаментите да не достигат до болните е по вина на лекарите, които не са направили заявка. Здравният министър обаче призна, че за чужбина напълно законно се изнасят медикаменти, които в момента са жизнено важни за системата.

„Спираме го! Внесъл съм текст в парламента, те ще бъдат приети до дни и това ще бъде забранено”, заяви проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

От фармацевтите научихме, че причина за засиления износ е фактът, че в чужбина се продават 3 пъти по-скъпо.
Междувременно няколко групи лекарства в аптеките вече са почти изчерпани. Това са медикаменти против съсирване на кръвта и определени антибиотици.

„Като по времето на социализма – когато имаше лекарства, които се криеха. Нещо подобно се получава сега”, смята Николай Костов, собственик на аптека.

Ситуацията пред триажните пунктове за тестове пред болниците също е тежка, а хората чакат с часове.
Между болните със симптоми преминават и такива, които имат съвсем различни здравословни проблеми. Заради спрелите линейки, както и огромната опашка точно пред входа на „Пирогов”, така наречените коридори изцяло липсват.