/ iStock/Getty Images
Президентът и министърът на отбраната ще участват днес в Пловдив за тържествата по случай 136-та годишнина от Съединението на България.

В 10:30 часа президентът Румен Радев ще посети катедрален храм "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. Държавният глава ще проведе среща с католическата общност в града, съобщава прессекретариатът на президента.

В 12.30 часа Румен Радев ще бъде в село Белозем, където ще проведе среща с кмета Виолета Петрова. Президентът ще посети църквата "Св. Георги Победоносец" и ще разговаря с жителите на селото.

Празнуваме 136 години от Съединението на България

В 20:30 часа на площад "Съединение" в Пловдив държавният глава ще участва в честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово.

На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествената проверка (заря) в Пловдив, посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщи пресцентърът на министерството на отбраната. Тя ще започне в 20:30 ч. на площад "Съединение" в града и в нея ще участват представителни блокове от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Командващ зарята ще бъде командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна.

Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

От 10:30 ч. военнослужещите от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 - Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина.

5 интересни и малко известни факта за Съединениeто (ВИДЕО)

В празничния ден, на 6 септември, в град Неделино военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще отбележат деня на Съединението с тържествена проверка (заря), която ще започне в 21:00 ч.

В Стара Загора с тържествен военен ритуал от 10:30 ч. представителни формирования от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора".

Военнослужещите от Бригадното командване ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност, които ще започнат в 10:30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. във Враца и в 11:00 ч. на централния площад в Сандански.

Военнослужещи от военно формирование 22 160 в 11:00 ч. ще поднесат цветя пред паметника на 4-и пехотен полк в Плевен.

Военнослужещи от 4-и артилерийски полк в Асеновград ще отдадат воински почести и ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града (от 9:30 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (от 11:00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (от 13:30 ч.).

Денят на Съединението ще бъде отбелязан тържествено и в Хасково, където от 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода" ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-а механизирана бригада.

В Русе представителни части от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще започне в 11:00 ч. на площад "Александър Батенберг" пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.

Курсантите от Националния военен университет ще участват в ритуалите за отбелязване на Деня на Съединението във Велико Търново, където в 10:30 ч. пред сградата на общината ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а в 11:00 ч ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника Майка България.

Представителни формирования от Военноморските сили ще участват в тържествата за отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на България във Варна и Бургас.

В София в празничния ден в 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В деня, в който отбелязваме Съединението, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще предложи на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата "София - столица на обединена България". По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на Музея извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10:00 ч. до 18:00 ч.).