Къде са най-късата и най-дълга улица в България?
Къде са най-късата и най-дълга улица в България? / Thinkstock/Getty Images

Българите, както и останалите 7 милиарда души по света, искат да бъдат намирани и да намират, за което в страната се грижи екип от 15 - 20 програмисти, оператори и търговци. Те предлагат услуга, която не е навигация, а показваща състоянието на нещата от живота ни в реално време, като ни позволяват да се откриваме сред над 257 града в страната, коментира в интервю за БТА Галя Тодорова от Bgmaps.

BGmaps има памет за всички стари имена на улиците, съобразява се и с грамотността ни, и с навлизането на чат езика. Системата до такава степен е усъвършенствана, че ако напишем ул. "Шипка" 4 с шестица и четворка, ще я открие, но все пак трябва да имаме някакъв краен брой на правописните грешки, коментира Тодорова.

Романтичният проект

Търсачката на улици се ражда като романтичен проект - информацията, която събираме като данни да бъде достъпна за всички, които ползват сайта, разказа Галя Тодорова. Сайтът е жив от 2003 г. и е изцяло български продукт и вече ни приемат като институция, допълва специалистът.

Ако куриери не могат да дойдат до адрес, ние сме виновни, че пощата се бави. Виновни сме дори за грешния избор на родител да запише детето си в детска градина, спомня си случаи от практиката Галя Тодорова. Получихме писмо от ядосана майка от "Люлин" с упрек, че заради нас детето й е записано в детска градина, която била по-далеч от друга край дома й, илюстрира Тодорова.

Недоразумение в системата се появяват и заради административни причини - на софиянци, например, им се налага да търсят бул."Европа", който от 1993 г. по решение на Столичния общински съвет е преименуван в бул. "Сливница", според картата ни "Сливница" 132 има точно на три места в София в различни квартали - Център, Район "Възраждане", Район "Люлин", ж.к. "Захарна фабрика", Район "Илинден".

Екип от български програмисти стъпва на събраната база данни, които ГИС отделът на компанията подготвя, и след дигитализирането на голям обем картни листа осъществяват разработката си - онлайн портал за търсене на адреси и обекти, чиято графична част се състои от добре оформени картографски карти в няколко различни мащаба, като 1 към 5000 е най-подробният градски мащаб, приложим и за курортите, а за селата е 1 към 50 000.

Към момента системата разполага с точните адреси на всички големи и малки градове, като има малки населени места, в които има улици без номерацията върху тях и се работи за допълването им. За разлика от останалите картографски услуги в българската система адресите са точкови, което увеличава процента на точност при откриването им, коментира специалистът.

Най-кратката градска разходка

Ако искаме да разходим по най-късата улица в България, трябва да отидем до Велико Търново, където се намира улица "Пролет", която е дълга само 15 метра, показват данни от системата. В София най-късата улица е ул. "Трифон Силяновски" - дълга е 34 метра.

Най-дълго можем да поскитаме в България в Русе по бул. "България" - 21 600 метра, като от рекорда е изключен Околовръстният път (52 км) в София и Скоростната магистрала (23 км) в Перник.

Най-дългата улица в София, по която едва ли ще изберем да се разхождаме, е бул. „Цариградско шосе" - 19 000 метра, като от класацията е изваден Околовръстният път (52 км). На картите на сайта са включени 70 000 километра пътна мрежа, а екипът актуализира адресите, картите и информацията за пътната мрежа ежедневно. Най-активни в търсенето са хората на възраст между 25 и 34 години, а най-малък - 12 на сто е делът на търсачите на възраст над 55 години.

Незначителна е разликата в образованието на хората, които правят справки в картата - 46 на сто са със средно образование, а 43 на сто - магистри или доктори.

Най-често ползват услугите на виртуалната карта жителите на София - 53 на сто от всичките й потребители, Варна - 7 на сто, Пловдив - 6 на сто, Бургас - 4 на сто.

Източник: БТА