Първа оставка по високите етажи на властта
Първа оставка по високите етажи на властта / БГНЕС, архив
Първа оставка по високите етажи на властта - министърът на земеделието и храните Христо Бозуков поиска и час по-късно получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. „Причината е назряло обществено недоверие към фонда, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, обясни позицията си проф. Бозуков.

Въпреки подадената оставка обаче Румен Порожанов остава на поста си. Причината е, че няма кой да приеме оставката, защото по закон изпълнителният директор  се освобождава от Управителния съвет  на фонд "Земеделие".

А той няма как да проведе заседание, защото в състава му влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те още не са назначени. Съставът на Управителния съвет е от 11 членове, като 8 са зам.-министри.  Според тази процедура Румен Порожанов ще продължи да изпълнява служебните си задължения до свикването на нов съвет. 

Шефът на ДФ "Земеделие" подаде оставка

Пред Дарик Порожанов заяви, че няма да коментира мотивите на Христо Бозуков. „Право на всеки министър е да вземе решение за смяна на кадрите си“, обясни още Порожанов.
В мотивите си за поисканата оставка на шефа на Държавен фонд „Земеделие“ министърът на земеделието и храните Христо Бозуков посочва, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при  проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда. 

Министър Бозуков поиска оставката на директора на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд „Земеделие“ е ключова агенция, която оперира с милиарди евро по линия на национални и европейски субсидии към фермерите и агро бизнеса. През последните 6 години Порожанов два пъти оглавява Разплащателната агенция. И двата пъти в мандата на първия и втория кабинет на Бойко Борисов.

През първия мандат на ГЕРБ Порожанов беше пребит с бухалки от неизвестни лица пред дома му. Побой за сплашване беше основната версия, по която работеше полицията тогава. Нападателите обаче така и не бяха разкрити. Причината за побоя също.

През втория мандат на ГЕРБ в Държавен фонд „Земеделие“ влязоха агенти на ДАНС и взеха документи за проверка. Причината за акцията беше заради съмнителни договори по Програмата за развитие на селските райони. Проверката завърши с един уволнен служител.

Порожанов има и дълъг професионален опит в Министерството на финансите. От 1992 до 2009 г. последователно заема експертни длъжности в министерството. От  2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков. През 2014 г. Порожанов беше избран за министър на финансите в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.