Купуват 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус А(H1NI)
Купуват 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус А(H1NI) / БГНЕС
Купуват 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус А(H1NI)
22562
Купуват 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус А(H1NI)
  • Купуват 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус А(H1NI)

180 000 ваксини да бъдат купени срещу новия грипен вирус А(H1NI). Това реши Националният пандемичен комитет на първото си заседание. Ваксините са предвидени за имунизиране на хора от така наречените рискови групи. В тях влизат децата под 6-месечна възраст, хората с хронични респираторни заболявания, с вродена или придобита имунна недостатъчност, бременни жени, лекари, както и служителите в системата на МВР и отбраната.

Ваксинирането ще започне най-рано през януари, съобщи здравният министър Божидар Нанев: „Също като решение се взе доставка на 200 000 опаковки от антивирусните препарати „Тамифлу" и „Реленца", които да допълнят наличните количества, тъй като една част тях вече се изразходват".

Доц. Мира Кожухарова обясни какво точно е пандемия: „Пандемията не е клинично понятие. Може би звучи странно и това малко плаши хората, но пандемията е по-скоро едно географско и количествено понятие. Има си дефиниции, при които Световната здравна организация обявява, че дадено заболяване, може да е грип, може да е друго, се разпространява пандемично. Това означава, че са обхванати поне два континента, поне в две държави от двата континента има голям брой заболели. Това по никакъв начин не означава, че заболяването е по-опасно".