Кунева: Продължава диалогът между ЕК и България
Кунева: Продължава диалогът между ЕК и България / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
„Диалогът между Европейската комисия и България продължава." Това коментира еврокомисар Меглена Кунева по повод окончателно спрените 220 милиона по програма ФАР. Тя подчерта, че това не са правила, които се отнасят специално за България, а за всички страни членки и че страната ни има интерес евросредствата да бъдат усвоявани по ясни и чисти правила.

Евроксомисар Кунева изтълкува днешната визита на директора на Генерална дирекция „Разширяване” Майкъл Лий в София като шанс да се изяснят всички нюанси на решението на ЕК. „Репутацията е нещо, което много бавно се изгражда, а когато тя е разклатена, бавно се възстановява”, каза българският еврокомисар.

Меглена Кунева отказа да коментира словесната война, която българските власти обявиха на Брюксел след спирането на парите по ФАР. Макар и иносказателно тя обясни, че днешните ни проблеми идват от пътния фонд, когато той бе управляван от Веселин Георгиев. „Ние не можем да чакаме месеци, за да се сети някой, че има конфликт на интереси, защото тези месеци, както виждаме ни липсват, точно тези месеци”, каза Меглена Кунева.

Кунева даде за примeр Даниел Морар, който ръководи румънската антикорупционна агенция и който спечели наградата на сп. „European voice" в категорията „Вдъхновение на годината".

„Добре е сега да се концентрираме върху недостатъците си, защото догодина по плана на ЕК за борба с икономическата криза ще имаме правото по облекчени процедури да усвояваме пари от Кохезионния фонд”, обясни еврокомисар Кунева.