Очакваните грипни щамове "Виктория", "Вашингтон", "Пукет" и "Хонгконг", каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той присъства на церемония по награждаване на представители на регионални здравни инспекции.

Кои са общите симптоми на COVID-19 и сезонния грип

Щамовете не са нови, но някои от тях не са циркулирали толкова активно и до известна степен може да се приеме, че хората не са се срещали с тях. Изненада ще бъде, ако COVID-19 отново, както миналата година, успее напълно да елиминира грипа или вече той ще намери начин пак да се разпространява и да причини в някаква степен епидемия, макар да не може да се каже доколко интензивна, добави още той.

България ще разполага с близо 400 хиляди противогрипни ваксини

Има малка вероятност човек да се зарази едновременно и с двата вируса, това е суперинфекция, която утежнява клиничната картина и лечението, обясни Кунчев.

За грип можем да говорим към края на годината, а за по-сериозно разпространение - към края на януари или началото на февруари. Сега започва кампанията за имунизация срещу грип. В средата на октомври вече ще може да започне и безплатното ваксиниране на хората над 65-годишна възраст.

Въпреки увеличаването на броя на заразените с коронавирусната инфекция, все още не е наложително въвеждането на нов "локдаун", каза още Кунчев. В някои области броят на болните е по-висок и ще се обсъди възможността за въвеждане на локални мерки, добави още Кунчев.

Огнище на COVID-19 в столично училище (ВИДЕО)

Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите, подчерта той. По думите му събирането на децата в училище не е основната причина за нарастване на броя на заразените. Подобна е ситуацията с нарастването на броя на болните и в съседни на България държави. Мерките не се спазват и това ще доведе до повишаване на стойностите, допълни той.

По темата за починалите ваксинирани Кунчев коментира, че изобщо не може да се говори за ваксинален пробив. Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт.

Има сигнали за съмнения за фалшиви сертификати за ваксиниране, които ще бъдат проверявани, въпреки че е трудно за доказване, допълни още той.

Третата доза ваксина не е особено необходима за здрави хора, на средна възраст, каза още Кунчев.
БТА