/ IStock
Културният център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) започва нова серия лекции на завършили студенти, на 8 април, от 17:00 часа, в онлайн канала на Културния център във фейсбук. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Всяка година студентите в магистърските програми на Софийския университет завършват с впечатляващи разработки на разнообразни теми, които заслужават да достигнат до по-широка публика.

СУ планира да започне втория си семестър със смесена форма на обучение

Затова Културният център на СУ инициира нова поредица - "Магистърска лекция", в която ще кани магистри, впечатлили комисията, преподавателите и колегите си, да превърнат дипломната си работа в лекция.

В първото издание културологът Любослава Христова, току-що завършила магистратурата "Изкуства и съвременност 20-21-и век" във Философския факултет, ще говори по темата "Съвременно религиозно изкуство - между храма и музея".

Дипломната работа "Между храма и музея. Съвременно религиозно изкуство - що е то? По три примера от трите края на света" проследява проекти за Музея за съвременно религиозно изкуство в Сейнт Луис, САЩ, Музея за съвременно християнско изкуство в Лесосибирск, Русия, и за Биеналето за съвременно будистко изкуство в храма "Хеинса", Република Корея.

3 софийски и 3 варненски университета в топ 400 на престижна световна класация

"С какво съдържание е изпълнена категорията и какви са измеренията на съвременното и религиозното в представените творби? Как се позиционират проектите на глобалната карта на изкуството, неминуемо разделена на центрове и периферии със свои собствени, локални издания на голямата история на изкуството?

И не на последно място, защо светът на съвременното изкуство не проявява интерес към подобни опити?", посочват от СУ.
БТА