Културни институции източват пари чрез нулеви билети
Културни институции източват пари чрез нулеви билети / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Културни институции източват пари чрез нулеви билети
80715
Културни институции източват пари чрез нулеви билети
  • Културни институции източват пари чрез нулеви билети

Културни институции източват пари от бюджета на Министерството на културата чрез нулеви билети. Това стана ясно по време на блиц контрола в ресорната комисия с участието на министъра на културата Вежди Рашидов. Такова финансово нарушение е установено в Пловдивската опера, както и в Сатиричния театър.

По време на блиц контрола в културната комисия зам.-председателят на
парламента Иван Иванов разказа каква е схемата за източване на бюджета
на Министерството чрез нулеви билети: „Това са билети без цена, които се предлагат, когато има слаба посещаемост. Ако един зрител си купи билет за 12 лева, му се дава още един билет, който е вместо покана и е 0 лева. След това се отчитат два билета, срещу които се получава субсидия".

След като призна, че знае за тази практика, културният министър Вежди
Рашидов даже даде пример: „Имаше случай, когато хванахме как четири бабички купуват за 2000-3000 лева по 50 билета, регистрират се посетители. Върху това се получават 15 лева субсидия. За билети, купени за 2000-3000 лева - 30 000 лева става субсидията".

Зам.-министърът на културата Боил Банов обясни какво констатират проверките досега: „Имаме сигнал за Пловдивската опера. Там е направена проверка. Открити са над 2000 такива билета. Директорът е предложен за административно наказание. За филхармонията в момента тече проверка. За Велико Търново нямаме намерени такива нулеви билети. Нулеви билети в немалък брой имаме открити в Сатиричния театър, където също предстои административно наказание".

Рашидов обясни на депутатите и как смята да се бори с порочната практика: „Нашите колеги са интелигентни хора. Когато с тях се говори човешки, можем да влезем в диалог с тях. Има няколко лоста, с които можем да дисциплинираме нещата. Тук-таме малко се е източвала работата. Да не стане като при болниците, колкото наливаш, толкова не стигат".

Културният министър допълни, че за него приоритет е да се повиши бюджетът на повереното му министерство.