Куйович е получавал три пъти статут за временно пребиваващ в страната
Куйович е получавал три пъти статут за временно пребиваващ в страната / netinfo

Сръбският наркотрафикант Будимир Куйович е получавал на три пъти статут на пребиваващ в страната през 1997, 1999 и 2001 година, съобщи вътрешният министър Румен Петков. Според него скандалното е, че това е ставало с позволението на Национална служба „Сигурност”, чийто директор по това време е бил сегашният депутат генерал Атанас Атанасов.

Според вътрешния министър е скандално, че тогавашното ръководство на НСС е позволило на човек като Куйович да придобие статут.

„ За мен скандалното е, че на три пъти с благословията на Национална служба „Сигурност”, на чуждестранен гражданин, който очевидно не е влязъл в България да произвежда тоалетна хартия, му е създаден пълен комфорт и уют. Имам основание да считам, че за този период от време 1997-2001 година не е работено”, каза вътрешният министър.

Румен Петков разграничи действията на следващия директор на службата Иван Чобанов от тези на предишното ръководство на НСС. Той посочи, че Чобанов е имал "усещане за държава и държавност".

Вътрешният министър каза още, че разрешението на Куйович постоянно да пребивава в страната ни е дадено точно два месеца преди изборите през 2001 г. Румен Петков съобщи още, че има данни, които ще внесе във вътрешната комисия на парламента и според които през същия период не е работено изобщо по организираните престъпни групи у нас.