Кухненският персонал заразил децата в Банско
Кухненският персонал заразил децата в Банско / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Регионалната здравна инспекция в Благоевград изготви анализ от взетите проби на хора от персонала в хотел „Бъндерица” в Банско, където на 3 ноември се натровиха 38 деца и трима преподаватели.

Стафилококова инфекция е причинила натравянето на учениците от столичното 125-то училище, каза в интервю за Дарик директорът на здравната инспекция д-р Огнян Чилев.

„Доказа се с категоричност, че няколко души от обслужващия персонал в хотелската кухня са носители на стафилококови бактерии. Те се предават от секрети в носоглътката и други секрети. Как обаче инфекцията е попаднала в храната, консумирана от децата, към този момент не е известно”, коментира д-р Чилев.

Заразените работници в хотела са отстранени от работа, един от тях не е имал валидна здравна книжка по време на проверката.Все още се очакват резултатите от пробите на храните, взети от експертите в Областната агенция по храните в Благоевград.

За пострадалите в друг хотел в Банско седем македонски граждани, прегледани и получили помощ в разложката болница, се касае за вирусно заболяване, а не хранително отравяне, каза здравният директор Чилев.

Междувременно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че ако се докаже, че причина за натравянето е храната, наложените санкции ще бъдат жестоки. 

Найденов увери още, че днес започва раздаването и на втория транш на храните за социално слаби след няколкодневно забавяне заради доставката на некачествен боб, за което една от фирмите бе глобена.

Новини от Благоевград