учител
учител / iStock/Getty Images
Причината е инфлацията в страната
Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на усещането на учителите за натиска на инфлацията върху трудовите възнаграждения и за готовността за протести и стачки при липса на увеличение на работните заплати. Това съобщава председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

Той отбелязва, че учителската заплата достигна ниво 125% над средната брутна работна заплата (СБРЗ) за страната с растеж през последните шест години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. В Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля. За това синдикатът прави този важен за системата анализ относно статуквото по отношение на заплати и средства за образование.

Обещано: Увеличават заплатите в „Български пощи“

Общо 94,3 процента от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6 процента са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените.

91,4 на сто от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работните заплати с повече пари за образование за 2023 г.

79,3 на сто от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 на сто ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията, 15,6 на сто смятат, че 25 процента увеличение би било достатъчно, а 5,5 на сто мислят, че 20 процента увеличение е релевантно в настоящия момент.

Въпреки очакванията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на управляващите ще се осигури очакваният по-висок размер на средствата за образование, то огромна е готовността за отстояване на тези очаквания при липса на политическо решение в националния образователен социален диалог.

"64,6 процента от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 процента от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия", съобщава д-р Юлиян Петров.

Той уточнява, че в анкетата са участвали 94 процента учители; 190 директори; 3 процента непедагогически персонал и заинтересовани. Средната възраст на анкетираните е 54,8 години.

"Синдикатът "Образование" ще отстоява категорично увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г., за да гарантира 125% размер на учителските заплати над СБРЗ за страната. Синдикатът "Образование" запазва стачна готовност при появилото се социално напрежение в системата на образованието и ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджета за 2023 г.", се казва в съобщението.