КС се усъмни в правото на депутатите да оспорват изборите за президент
КС се усъмни в правото на депутатите да оспорват изборите за президент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Двама от тримата докладчици по делото за касиране на президентските избори изпратиха писмо до заместник-председателя на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков.

В писмото, подписано от Благовест Пунев и Румен Ненков, се иска от Миков, като представител на вносителите на искането, да предостави на Конституционния съд (КС) "доказателства за провеждане на процедура по чл. 265, ал. 1 от Изборния кодекс, от които да личи кой участник в изборите (кандидат за президент или вицепрезидент, централно ръководство на партия или ръководство на коалиция от партии), на коя дата и по какъв начин е оспорил пред народните представители решението на ЦИК за обявяване на резултатите от проведените на 23 и 30 ноември избори за президент и вицепрезидент".

Засега не е ясно защо третият докладчик Емилия Друмева не е подписала.

Текстът на чл. 265, ал. 1 от Изборния кодекс гласи: "Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите, могат да оспорят законността на избора на президент и вицепрезидент пред органите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до седем дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия."

Пред "Правен свят" Михаил Миков коментира искането като "абсурдно".