Украйна война
Украйна война / iStock/Getty Images
Конституционният съд отказа да обяви решението за военна помощ за Украйна за противиконституционно, става ясно от съобщение на съда във вторник. 
 
По време на заседание, на което са присъствали 10 конституционни съдии, искането е отхвърлено с девет гласа „за“ и един глас „против“. 

Припомняме, че КС образува дело за военната помощ за Украйна по искането на 50 депутати от 48-ото Народно събрание, които поискаха да се обяви за противоконституционно решението на парламента за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна.

Още в средата на декември 2022 г. парламентът окончателно одобри споразумението между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

България е отделила 0,4% от своя брутен вътрешен продукт (БВП), за да изпрати военна помощ на Украйна, което я нарежда на пето място в света по този показател. Това показва последният анализ на проекта Ukraine Support Tracker на института в Кил. Преди страната ни са Естония (1,1%), Латвия (1%), Литва (0,7%) и Полша (0,6%).