КС обяви за незаконен избора на трима депутати
КС обяви за незаконен избора на трима депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Конституционният съд обяви за незаконен избора на трима депутати, като касира вота в 23 избирателни секции в Турция. Според изчисленията на Централната избирателна комисия, направени по искане на КС в понеделник, ДПС губи един депутатски мандат, ГЕРБ получава един мандат, а персонални размествания ще има в Синята коалиция и РЗС. Според решението на Конституционния съд от 41-я парламент излизат Мариана Даракчиева от "Синята коалиция", Рушен Риза от ДПС и Атанас Семов от листата на РЗС.

Причината за касирането на избора на тримата депутати е незаконосъобразност на проведените избори в 23 избирателни секции в Турция, в които са подадени 18 358 гласа. Те трябва да бъдат изключени от базата на разпределение на гласовете, въз основа на която се определят изборните резултати. КС възлага на ЦИК да преизчисли изборния резултат, като комисията трябва да вземе решение и кои ще бъдат тримата народни депутати, които ще влязат в Народното събрание. Очаква се в парламента да се върне Венцеслав Върбанов от квотата на "Синята коалиция", от ГЕРБ да влезе Румен Стоилов, а мястото на Семов от РЗС да бъде заето от Георги Терзийски.

КС образува делото за вота в Турция, след като беше сезиран от РЗС. Конституционните съдии отхвърлиха искането на Яне Янев за обявяването за незаконен на избора на 7 депутати от ДПС.

Съдиите Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение по допустимостта на искането.  

Има богата практика на дела, заведени от политически партии в съда в Страсбург, коментира за Дарик адвокат Михаил Екимджиев. Според него има процедурна възможност Европейският съд по правата на човека да бъде сезиран от ДПС и пътят на подобна жалба бил отворен. "Процедурна възможност за сезиране на Европейския съд от ДПС има, оттук нататък не бих могъл да прогнозирам конкретно, тъй като не съм запознат с конкретните аргументи. Ако аз правех тази жалба, щях да съединя жалбите и на партията, и на конкретния депутат", коментира Екимджиев.

КС възлага на ЦИК да определи изборния резултат на основата на това решение, след като намали по партии и коалиции подадените за тях действителни гласове с тези в посочените 23 избирателните секции в Турция, както следва: за РЗС с 12 гласа, за ПП "ЛИДЕР" с 5 гласа, за ГЕРБ с 58 гласа, за ДПС с 18140 гласа, за Атака с 26 гласа, за КБ с 33 гласа, за СПС "Защита" с 4 гласа, за НДСВ с 27 гласа, за "Българска лява коалиция" с 10 гласа, за ПЛАМ с 2 гласа, за ПП "Зелените" с 4 гласа, за "Социалдемократи" с 8 гласа, за ПП "Другата България" с 3 гласа, за ОБП с 3 гласа, за ПП" НДСО" с 1 глас, за БНС - НД с 5 гласа, за "Синята коалиция" с 15 гласа, за "Родината - ДГИ -НИ" с 2 гласа. КС отхвърля искането на главния прокурор, по сезиране от лидера на РЗС Яне Янев, с което се оспорва законността на избора на следните народни представители от ДПС, избрани по пропорционалната избирателна система в 41-то Народно събрание - Хасан Илияз Хаджихасан, Искра Димитрова Михайлова - Копарова, Тунджай Османов Наимов, Бюрхан Илиязов Абазов, Елин Елинов Андреев, Емил Кирилов Иванов, Лютви Ахмед Местан.