КС: Бивши сътрудници на ДС могат да ръководят парламента
КС: Бивши сътрудници на ДС могат да ръководят парламента / снимка: Sofia Photo Agency
Отложиха отстраняването на Масларова от социалната комисия
24060
Отложиха отстраняването на Масларова от социалната комисия
Емилия Масларова
  • Отложиха отстраняването на Масларова от социалната комисия
  • Емилия Масларова

Конституционният съд е обявил за противоконституционен текста от правилника на парламента, с който се забранява на депутати, който са бивши сътрудници на Държавна сигурност, да заемат ръководни постове в парламентарните комисии и да не могат да участват в ръководството на Народното събрание. Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, позовавайки се на решение на КС от 3 декември.

Преди това народните представители обсъдиха искането за отстраняване на Емилия Масларова от поста председател на социалната комисия в парламента. Мотивите на вносителите на предложението са, че не може ръководител на парламентарна комисия да продължи работа със свален депутатски имунитет. Гласуването на проекторешението ще бъде следващата седмица. 

БСП ще сезира Конституционния съд, ако парламентът реши да отстрани Емилия Масларова от поста председател на социалната комисия. Всяка антиконституционна стъпка ще бъде атакувана, каза още Любен Корнезов от левицата. Според него това ще е вторият път, когато депутатите потъпкват правата на народните избраници.

КС Бивши сътрудници на ДС могат да ръководят парламента
netinfo

„Ясно е, че се разиграва поредният политически фарс. Зад тези искания могат да бъдат открити профанизираното разбиране за политика, политическият реваншизъм, персоналната ненавист", заяви по време на обсъждането Ангел Найденов от БСП.

„Тук няма никакъв реваншизъм, няма никаква злоба, няма ненавист, няма жестокост, няма репресия", каза от своя страна тъмносиният лидер Иван Костов.

„Тогава книжниците и фарисеите доведоха при него една жена, уловена в прелюбодейство. Рекоха му: „Учителю, тази жена е била хваната в самото прелюбодейство, а Мойсей ни е заповядал в закона такива с камъни да ги убиваме. Ти какво казваш". Той се поизправи и рече: „Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея". А те като чуха това, взеха да се разотиват", каза от парламентарната трибуна Четин Казак от ДПС.

„Единственото хубаво нещо, което направи господин Четин Казак, е започнал да чете Библията и трябва да насърчим това усилие оттук нататък", заяви Мартин Димитров от Синята коалиция.

Снежана Дукова от ГЕРБ също използва цитати от Библията в своето изказване: „Изгонете фарисеите от храма. Най-доброто, което би могло да се случи, е г-жа Масларова да застане достойно на трибуната и да напусне поста, който заема".

Бившият социален министър заяви, че ако сценарият срещу нея продължи, сама ще се оттегли от комисията.

„Аз съм поела своята отговорност. Аз зная какво съм вършила като министър. Аз зная какво съм направила, така че съм длъжна да стоя така, както моите колеги, моите другари ме подкрепят, така аз трябва да бъда заедно с тях, за да бъдат и те спокойни, че аз не бягам от никакъв вид отговорност. Има места, където аз се защитавам, не в пленарна зала. Опозицията в момента е съдена, но не съдиите и не обвинителите са тези, които се опитват да бъдат такива. Работила съм в комисията с любов, с професионализъм, с отговорност. Ще работя в областта на труда и социалната политика, защото там ми е сърцето, там ми е квалификацията, там аз мога да работя, но искам предварително да ви заявя, че ако продължи този сценарий, аз ще напусна и парламентарната комисия по труда и социална политика. Там не мога да остана", заяви още Масларова минути, след като депутатите обсъдиха отстраняването й от поста председател на социалната комисия.