КРС: Мобилните оператори да не събират сметки със силови методи
КРС: Мобилните оператори да не събират сметки със силови методи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мобилните оператори в България ще бъдат предупредени официално с писмо от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да спазват законовите процедури, когато възлагат на фирми да събират задължения от техните абонати.

Това съобщи председателят на КРС Веселин Божков, който отбелязва, че абонатите масово се оплакват от прилагане на силови методи, за да бъдат принудени да платят своите сметки.

През последните няколко месеца комисията е получила доста сигнали от граждани, които са били тормозени от фирми, на които мобилните оператори са прехвърлили събирането на сметките от задлъжнели абонати, отбелязва БГНЕС.

"Недопустимо е абонатът да не бъде уведомен за неплатената сметка, да не получи покана да я погаси и, ако не го направи, операторът да не го извести, че ще прехвърли задължението към фирма", коментира Божков.

"Освен това фирмата, на която е възложено събирането на сметките, трябва да информира длъжника какви действия ще предприеме, а не веднага да започне изпълнително производство и да начисли космически суми".

"Има оплаквания от потребители, че за задължения от 5 или 15 лева им е наложено да платят по 500 лева", дава пример Божков.