Кризата с боклука в София умишлена акция срещу концесионера
Кризата с боклука в София умишлена акция срещу концесионера / Sofia Photo Agency
Петдневната криза с извозването на боклука от центъра на София се дължи на организирана акция, при която около 200 служители от фирмата концесионер са напуснали без предизвестие. Това казаха от ръководството на „Новера", компанията собственик на трите почистващи столицата фирми ВОЛФ, ДИТЦ и „Чистота-София". Концесионерите имали подозрения кой стои зад акцията, но заради липса на доказателства не конкретизираха. От „Новера" ще изискат от Столична община информация на какво основание са били наети допълнителни фирми за извозване на боклуците, а подчертаха, че твърде бързият избор от общината на конкретни фирми било съмнително. От фирмата отхвърлиха категорично да са признавали, че са пред фалит и че не могат да се справят сами, както казаха в сряда от кметството.

Говорителят на концесионера Димитър Димитров каза, че е имало организирано отвън напускане на служители, които се занимават с почистването на централната част на София. По думите му няма върнали се работници. Той заяви категорично, че откакто „Новера” е собственик на дружествата концесионери, никога не е имало забавяне на заплати, дори с един ден.

Изпълнителният директор на „Новера" Емил Георгиев съобщи, че проблемът с боклука е бил отстранен с усилията на хората от фирмата. Ще се анализира ситуацията и тогава ще се каже дали има нарушение на концесионния договор или не, каза Георгиев. Той посочи, че три или четири пъти трябва да се случи нещо подобно, последователно и в рамките на един месец, за да означава, че действително има проблем.