Криза за гвардейци
Криза за гвардейци / БГНЕС, архив

В най-представителната част от армията и един от символите на българската държавност 40% от местата са незаети. Набирането на гвардейци, което става само по документи, не върви. При поредното, трето обявяване на 29 вакантни щатни бройки се явили едва 15 кандидати.

Скоро може да няма достатъчно гвардейци дори за посрещането на официални делегации от чужбина, пише "Труд". На летището при слизане от самолета на държавен глава трябва да има шпалир от 26-а гвардейци.

МС отпусна допълнително 260 000 лв. за гвардейците

Толкова са необходими и за посрещане на високите гости в президентството. Заради дефицита на кадри в тази представителна част се налагало гвардейците от летището бързо да бъдат превозвани до „Дондуков" 2 или на бегом да се прехвърлят от паметника на Незнайния воин до президентството. По протокол за официалните делегации винаги има церемония пред паметника на Незнайния воин, която се обезпечава от три взвода по 24 гвардейци.

Причина за текучеството и за липсата на желаещи са условията на труд и ниското заплащане. Гвардейците, които денонощно стоят пред президентството, получават по 800 лв. възнаграждение.

Дори и да работят повече от 8 часа на денонощие, те не могат да получават пари за извънреден труд. Компенсирали ги с допълнителен отпуск, но когато не достигали хора, не можели да ползват и тази екстра. За момчетата от провинцията се осигурявали 150 лв. подпомагане за квартирни разходи. Затова не е странно, че след година-две повечето гвардейци започвали да се оглеждат за друга работа.