Кристис продава античната сребърна чиния
Кристис продава античната сребърна чиния / netinfo

Лондонската аукционна къща „Кристис” все пак ще предложи за продажба византийската сребърна чиния, открита у нас, казаха за „Дарик” от пресслужбата на аукциона. Търгът е насрочен за този следобед.

Английски съд беше издал заповед, според която чинията трябваше да бъде иззета от аукционната къща. След обжалване от страна на адвокатите на „Кристис” заповедта е била отменена.

Търгът, на който ще бъде продадена византийската сребърна чиния, се очаква да започне около 17 часа, казаха за „Дарик” от пресслужбата на „Кристис”. В официално становище на „Кристис”, изпратено до „Дарик”, се казва, че аукционната къща никога не би си позволила да изложи на търг предмет, за който има съмнения, че е откраднат или незаконно придобит.

Сребърната чиния е с начална цена 300 000 английски лири. Очаква се обаче цената й да достигне 1 450 000 английски лири. Човекът, който я купи, има пълното право да запази анонимност. Ако той се окаже, че живее извън Великобритания за чинията ще трябва да бъде издаден специален лиценз за износ.

Търгът на „Кристис” предизвика страхотен скандал у нас, след като иманяр обяви, че лично той е изкопал чинията през 1999 г., а впоследствие тя е била незаконно изнесена от България.