Кремиковските металурзи няма да спрат, докато не принудят държавата да вземе решения
Кремиковските металурзи няма да спрат, докато не принудят държавата да вземе решения / Sofia Photo Agency
За нов собственик и проспериращо „Кремиковци” скандират протестиращите работници от комбината. Стотици металурзи се събраха на поредния си протест в София. От площад „Александър Невски” шествието ще спре пред Министерски съвет, където днес управляващите трябва да гласуват поетите от министъра на икономиката Петър Димитров ангажименти за спасяването на комбината. Полицията временно ограничава движението по маршрута на манифестиращите.

Вчера министър Димитров съобщи на извънредна пресконференция, че държавата ще помогне на комбината да продаде готовата си продукция, за да изплати просрочените заплати. Стана ясно, че първа доменна пещ, която бе спряна в понеделник, може да се пусне пак по всяко време, но трета пещ ще бъде окончателно затворена, защото замърсява околната среда.

В интервю за предаването "Дарик кафе" Ренета Петрова, заместник-председател на Федерация „Металици” към КНСБ каза, че спирането на коксохимическото производство ще доведе до уволнението на хиляди работници. Синдикатите настояват правителството да създаде социална програма, според която да се изплатят по 30 заплати на всеки съкратен.

Петрова заяви, че очакванията от днешното заседание на правителството са ясна и категорична позиция за бъдещето на завода и ясни решения по предложенията, които министър Димитров ще внесе – за продукцията и за заплатите.

"Ако Министерски съвет не разгледа поетите ангажименти, няма да спрем протеста, докато не принудим държавата да вземе нужните решения", каза още Ренета Петрова.