Кремиковци обеща от 2011 г. да не замърсява
Кремиковци обеща от 2011 г. да не замърсява / netinfo

321 млн. лева ще инвестира металургичният комбинат „Кремиковци” до 2011 г. съгласно изискванията на комплексното разрешително на дружеството. След тази дата комбинатът ще отговаря на екологичните норми и на България и на Европейския съюз, обявиха от ръководството на „Кремиковци” на специална пресконференция.

В следващите 5 години само за екологични съоръжения и пречистващи филтри ще бъдат заделени 71 милиона долара, обяви изпълнителният директор на дружеството Вилас Джамнис. Общата инвестиционна програма на "Кремиковци" АД до 2012 г. предвижда 350 млн. долара. Средствата ще бъдат инвестирани в три основни насоки - технологично обновление на мощностите, привеждане на дейността му в съответствие с изискванията и стабилизиране на производството.

„Кремиковци” има само един избор, предвид предстоящото членство на България в Европейския съюз от януари – да постигне съответствие с европейските норми за екология, каза още Вилас Джамнис. В противен случай комбинатът може да бъде затворен. Техническият директор на фирмата Стоян Пирлов допълни, че вече са изпълнени всички изисквания на закона за издаване на комплексно разрешително.

Ръководството на металургичният гигант призна, че след приватизацията през 1999 г. не са извършени всички планирани дейности по опазване на околната среда, като за 5 години са инвестирани само 32 млн. лева, но този път програмата ще бъде изпълнена. Всеки месец дружеството плаща 89 000 лева глоба за неспазване на екозаконодателството, като 83 000 лева са заради замърсяването на въздуха, а останалите 6 000 – заради водата.

По-рано днес 9 екосдружения са изпратили писмо до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, с което искат да се спре процедурата по издаване на комплексно разрешително на Кремиковци, след което комбинатът да бъде затворен. Еколозите дават 14-дневен срок на министерството да отговори, след което ще внесат искането си във Върховния административен съд.