Кражбата на фирми у нас се увеличава
Кражбата на фирми у нас се увеличава / netinfo
Кражбата на фирми се увеличава в България и според 87 процента от представителите на бизнеса основна причина е лесният достъп до данните в Търговския регистър и безнаказаността на това престъпления. Това показа социологическо проучване, представено на конференция за кражбата на юридически лица, организирана от списание „Правен свят”.

90 процента от мениджърите и собственици на фирми сочат, че кражбата на юридическо лице е конкретна измама на собствениците с цел бърза облага за лични цели, а 36 процента допълват, че веднага след кражбата следва бърза незаконна разпродажба на собствеността. Това е добре измислена схема, която се реализира чрез вписване на фалшиви документи в Търговския регистър. Проучването очертава като извършители на кражбите високообразовани лица с добри юридически познания, висококвалифицирани и със стаж в управлението.

Измамени са най-често фирмите, регистрирани в Търговския регистър. Според бизнесмените в 87 процента от случаите причина е чувството за безнаказаност, лесният достъп до данните в Търговския регистър и липсата на интерес в институциите да защитят измамените. В 96,6 процента от случаите собственикът губи имуществото на фирмата и след това не успява да си върне собствеността.

Според заместник-министъра на правосъдието Илонка Райчинова „на този етап можем да избегнем до известна степен някакъв риск, обменяйки ежедневно информация за откраднати и загубени карти. Пълното решение на този проблем се надявам да постигнем догодина, когато ще влязат и новите документи за самоличност с биометрични данни. Липсва механизъм, по който да обезпечим правата на реалния собственик в периода, докато съдът се произнесе – това е най-сериозният проблем в момента”.