Кражба на захранващ кабел остави половината от Аспаруховия мост във Варна без осветление. Шофьори споделят, че тъмнината в този участък е сериозна предпоставка за пътни инциденти, посочва NOVA.

Ежедневно през моста преминават хиляди автомобили, а през тъмната част на денонощието участъкът буквално потъва в мрак. Йордан Георгиев пътува от район Аспарухово до центъра на града ежедневно. Преминаването рано сутрин обаче за него е сериозно предизвикателство.

„Доста фрапантно е, тъй като има и доста и дупки по моста, а това означава за ПТП”, казва Йордан Георгиев. Като него са и хиляди други шофьори, които споделят, че участъкът е потенциално опасен.

Стъмва се вече рано и когато си и с малко дете си притеснен, а пък дори и да не си - движението е достатъчно натоварено”, казва Сияна Тодорова.

„Не е приятно нощно време в тъмното да се кара, защото има и много безразсъдни шофьори, които карат доста бързо и невнимателно”, казва Валентин Вълков.

Оказва се, че причината половината мост да потъне в мрак е кражба на захранващ кабел.

„Като дойдоха колегите от фирмата и установиха, че липсва кабел, захранващ, което пречи за осветлението на половината мост. След като фирмата установи, че има кражба се обадих и на началника на районното управление, той изпрати експерти и констатираха кражба”, обясни Ивайло Маринов, кмет на район Аспарухово.

А подобни кражби се случват често. През миналата година по същото време и от същото място беше откраднат 72 метров кабел, а мостът потъна в тъмнина почти до Коледа.
От районното кметство са предвидили да сложат видеонаблюдение, но е необходим сериозен ресурс.

„Ако има видеонаблюдение, то ще помогне за разкриването на извършителите, но то не е въпрос само да се сложи една или две камери. Трябват много камери на всички възлови места”, смята Ивайло Маринов.

Нямало как и да се ограничи достъпът до кабелите.

„Няма как да се сложи никаква ограда или заграждение, тъй като може да се мине отвсякъде”, обясни Маринов.

През миналата година крадецът на кабели беше арестуван, а надеждите  на местните са и сега извършителят да бъде задържан от полицията.

„Предполагам, че ремонтът на този кабел, закупуването поне 500 лв. ще струва. Не си заслужава кражбата и силно се надявам да бъде заловен извършителят”, каза Маринов.
А кметът на района е категоричен, че се прави всичко възможно осветлението по моста да бъде възстановено.

„С фирмата разговарях и те поеха ангажимент и снощи част от осветлението беше пуснато, като те сложиха нов кабел на слизането от моста към Аспарухово. Качването от Аспарухово към моста ще отнеме малко време, но се надявам до седмица, десетина дена това да бъде оправено”, каза Маринов.
nova.bg