/ БГНЕС
Разчитаме на учителите да възпитават децата ни и да не допускат отпадането им от системата на образованието. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на по време на 22-рия Национален конкурс на синдиката на българските учители „Учител на годината 2019“.
 
„Най-много разтичаме на учителите за всички предизвикателства, пред които сме изправени. Това, което се случва в класната стая днес, ще е обществото утре“, посочи той.
 
Учител: Саморазправата в някои училища е ежедневие

По думите му ако преди век, век и половина сме разчитали учителите да научат децата ни да смятат и пишат, то днес имаме много по-големи изисквания към тях. „Разчитаме на учителите да се справим с предизвикателството на децата, които напускат преждевременно образователната система“, уточни Вълчев.
 
По думите му, за да бъде успешна мисията на образованието, трябва да има обединение. "Ние най-много разчитаме на учителите, затова трябва да инвестираме в тях. Ако имаме добри учители, ще имаме добри професионалисти във всички сфери. (...) Всички проучвания показват, че инвестициите в образованието са най-високо възвръщаеми. Вярваме в тези резултати, както предишните поколения са вярвали. Те не са били толкова грамотни, но са приемали образованието за ценност", каза той.

БГНЕС

"От учителя зависи какво ще бъде обществото ни. Ако има подкрепа от институциите, той ще направи чудеса", каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ), по време на 22-рия Национален конкурс на синдиката на българските учители „Учител на годината 2019“.
 
"Ние знаем, че от учителя зависи какво ще бъде обществото. Ако българският учител има подкрепата на институциите в България, той ще направи чудеса. Днес тук в тази зала са 102-ма най-мотивирани учители в страната", добави тя.
 
Агенция Фокус