Красимир Велчев: Ако нещо не ми харесва, ще напусна парламента, а не групата
Красимир Велчев: Ако нещо не ми харесва, ще напусна парламента, а не групата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не е имало предварителни разговори, вече е въпрос на морал. Така зам.-председателят на на ГЕРБ Красимир Велчев коментира пред журналисти в парламента напускането на групата от депутата Георги Марков, който става независим народен представител. Парламентарната група на ГЕРБ вече ще наброява 96 човека.

Пред национален всекидневник Марков обяснява действията си с разочарование и получени упреци от негови колеги от ГЕРБ. Ако реши нещо да направи - от девет кладенеца вода ще извади, за да докаже това, което е решил да направи, коментира Велчев, според когото е морално да застанеш пред хората, с които си работил и да кажеш с какво не си съгласен. Предварителни разговори или изказвания с намек за подобен ход и за несъгласие обаче не е имало от страна на Георги Марков.

Ако нещо не ми харесва, ще напусна парламента, а не групата, заяви Красимир Велчев. Той добави, че не е неподготвен, ако още някой от ГЕРБ напусне групата. Няма да е чак такава изненада, отговори на въпрос Велчев.

Той не се ангажира дали бившите спецслужби или днешната агенция за национална сигурност имат нещо общо с напускането на Георги Марков или причините са други. Но изрази притеснение, че през 2009 г. БСП (според ГЕРБ) е използвала лични данни на около 2 милиона българи за агитация, за което вчера беше сезирана Комисията за защита на личните данни.

Тревога будели и предположения, че ДАНС се превръща в Шести отдел на бившата ДС. Това е нещо, което би трябвало много да ни притеснява, нищо не искам да свързвам (за напускането на Марков), но не може да не си дадат гражданите сметка, че има някакъв репресивен апарат, който действа, отбеляза Красимир Велчев.